Sindromul Obsesiv-Compulsiv, cauzat de o bacterie?

Sindromul obsesiv compulsiv este o tulburare psihologica minora care poate avea consecinte majore asupra vietii suferindului. Numai in Marea Britanie 1,2 milioane de oameni se plang de simptome asociate cu SOC: obsesia pentru curatenie, nevoia de a atinge repetitiv anumite obiecte, ritualuri nevrotice si superstitii.

O organizatie americana pentru sanatatea psihica isi extinde cercetarile pentru a afla daca o anumita tulpina bacteriana ar putea cauza SOC in cazul copiilor. Institutul National al Sanatatii Mintale vrea sa afle daca streptococii pot declansa o tulburare psihica infantila numita Sindromul Neuropsihiatric Infantil cu Debut Acut (SNIDA).

Acest sindrom are un debut spontan si ii face pe copii si pe adolescenti sa adopte comportamente neobisnuite. Cauza precisa a SNIDA nu este cunoscuta, ceea ce face diagnosticul si tratamentul mult mai dificile.

Parintii vor identifica simptome ca aparitia gandurilor obsesive, a ritualurilor compulsive si a temerilor fara cauza“, a declarat Susan Swedo, director la Institutul National al Sanatatii Mintale.

Oamenii de stiinta cred ca, dupa ce descopera infectia, sistemul imunitar incepe sa atace si tesutul cardiac, articular si cerebral. In cazul copiilor, acest atac defectuos va duce la inflamarea nervilor din creier. Acest lucru poate declansa aparitia brusca a simptomelor de SOC si anorexie.

Unii din micutii afectati de acest sindrom vor deveni fricosi, vor avea o dispozitie schimbatoare, vor experimenta regres cognitiv si vor incepe sa aiba crize de nervi. Abilitatile scolare vor scadea si vor aparea anormalitati motrice si senzoriale.

Savantii vor sa afle daca, pe langa cauzele conventionale, de natura psihologica, pot fi invinovatite si cele organice, cum ar fi infectiile streptococice. Printre cele mai frecvente simptome ale SOC este teama de mizerie si de bacterii.

Alte temeri includ cele legate de casa: oare am inchis gazul, oare am lasat apa sa mearga?, sau frica absurda de a gresi in viata. Aceste obsesii sunt responsabile pentru anxietatea simtita de suferind, ceea ce face ca el sa vrea sa se spele pe maini de mai multe ori sau sa se plimbe in jurul casei pentru a se asigura ca totul este in regula.

Foarte multi oameni stiu ca temerile lor sunt irationale dar nu se pot opri din practicarea acestor obsesii. Institutul a inceput un demers de cercetare a cazurilor de acest fel pentru a testa efectul pe care il poate avea un tratament revolutionar cu anticorpi asupra suferinzilor de SOC.

INSM mai vrea sa afle si cate cazuri din totalul de oameni afectati de Sindromul Obsesiv Complusiv pot fi legate de infectia streptococica. Oamenii de stiinta se concentreaza pe cazurile copiilor, al caror prognostic poate fi imbunatatit vizibil daca sunt diagnosticati din timp. 

Leave A Comment...

*