Dermatita si eczema

Dermatita este o reactie cutanata cauzata de factori diversi.

Formele de manifestare includ eruptia, adica inflamarea si inrosirea pielii, insotita de prurit moderat sau sever. In ulimul timp, numarul suferinzilor de dermatita a crescut ingrijorator. Principalele vinovate pentru acest fapt sunt conditiile moderne de viata, intre care se remarca poluarea, purtarea imbracamintii sintetice, alimentatia proasta, abuzul de medicamente, utilizarea produselor cosmetice si stresul.

In ceea ce priveste asa zisele diferente dintre dermatite si eczeme, cei doi termeni sunt interschimbabili. Totusi, cel dintai se refera mai frecvent la o afectiune acuta, trecatoare a pielii, care poate fi eliminata definitiv prin tratament iar cel de-al doilea trateaza o afectiune cronica, recurenta, care poate fi cel mult controlata prin administrarea medicamentelor specifice.

In mecanismul dermatitelor sistemul imunitar joaca rolul principal. Acesta reactioneaza excesiv la anumite substante din mediul inconjurator sau declanseaza un proces de etiologie necunoscuta care duce la afectarea pielii din anumite zone ale corpului. Mai jos gasesti cele mai frecvente tipuri de dermatite si eczema, potrivit mayoclinic.com.

Dermatita iritativa de contact

Aspect:

Dermatita iritativa de contact se manifesta printr-o eruptie de culoare rosie, simpla sau pustuloasa (cu basicute). Suprafata pielii are aspect uscat si rugos, asemanator unei arsuri. Pruritul este de cele mai multe ori sever, insotit de usturime si senzatia de fragilitate cutanata. In functie de severitate, pot aparea inclusiv leziuni cutanate.

Cauze:

Dermatita iritativa este produsa de agenti iritanti, cum sunt detergentii duri, produsele de dezinfectare, diversi acizi etc care intra in contact direct cu pielea.

Dermatita alergica de contact

Aspect:

Arata aproximativ la fel ca dermatita iritativa de contact.

Cauze:

Daca dermatita iritativa este produsa de un agent iritant care afecteaza negativ pielea tuturor celor care intra in contact cu el, dermatita alergica este produsa de un alergen care nu este, in sine, nociv. Doar unele persoane sunt alergice la acidul hialuronic, de exemplu, pe cand altele se pot bucura fara probleme de beneficiile aduse de acesta. Lista cu substante alergene contine peste 4000 de nume si se afla in crestere.

Dermatita/Eczema atopica

Aspect:

Eczema atopica se manifesta prin aparitia unor pete de culoare maro care pot fi insotite de bubite simple ce se transforma in pustule si se acopera cu niste cojite specifice daca sunt scarpinate. Pielea se ingroasa, crapa si devine solzoasa. Cel mai frecvent, eczema atopica apare pe coate, in spatele genunchilor sau pe gat. Cunoaste perioade de recurenta apoi se remite pentru un timp, care poate dura de la cateva saptamani, la ani de zile.

Cauze:

Cauza dermatitei atopice este necunoscuta dar medicii au cazut de acord ca este vorba despre un factor genetic conjugat cu un element de mediu.

Neurodermita

Aspect:

Tesutul cutanat are aspect solzos, asemanator pielii industriale. Partea afectata este uscata si rugoasa iar culoarea este mai inchisa decat a restului pielii. Pruritul apare limitat intr-o singura zona. Zonele predilecte sunt bratele, incheietura mainii, scaplul, gatul si glezna.

Cauze:

Cauzele sunt necunoscute dar sa banuieste ca o afectiune autoimuna joaca rolul principal. Evolutia neurodermitei este inrautatita de stres, considerat si principalul factor declansator.

Dermatita periorala

Aspect:

Eritemul insotit de pustule mici, umplute cu puroi este principalul semn al prezentei dermatitei periorale. De asemenea, pielea este supusa unui proces de exfoliere. Acest tip de dermatita se localizeaza in jurul gurii dar poate aparea si pe obraji, langa nas si chiar si in zona ochilor.

Cauze:

Si in acest caz, cauza este necunoscuta. Se suspecteaza ca folosirea excesiva a anumitor steroizi topici prescrisi pentru afectiuni minore ale pielii favorizeaza aparitia acestui tip de dermatita. Ca in cazul neurodermitei, stresul este crucial in dezvoltarea afectiunii.

Dermatita/Eczema seboreica

Aspect:

In dermatita seboreica, eritemul are aspect uscat si solzos, fiind insotit de o descuamare medie pana la severa. Pe langa eritem, pot aparea si cruste, care odata inlaturate produc usturime si lasa in urma o suprafata “umeda” si pruriginoasa. Scalpul este zona cea mai afectata de eczema seboreica dar aceasta poate aparea si pe sprancene, pe fata, pe piept si pe spate. Eczema seboreica localizata pe fata poate imita aspectul cosurilor, doar ca pustulele seborice sunt de dimensiune mica si nu pot fi eliminate prin “scoatere”.

Cauze:

Se presupune ca dermatita seboreica este o afectiune autoimuna. Este legata de echilibrul specific al pielii care, odata tulburat, favorizeaza dezvoltarea coloniilor micotice, ducand la simptome specifice. Stresul psihic si alimentatia proasta (in special lipsa de vitamine din grupul B, vitamina C, zinc si fier) favorizeaza recurenta dermatitei seboreice precum si inrautatirea manifestarilor acesteia.

Eczema de staza

Aspect:

Aspectul specific dermatitei de staza include o decolorare in rosu sau maro a pielii de pe glezne si partea superioara a piciorului, pana la genunchi. Acest tip de eritem este insotit de mancarimi severe, ingrosare a pielii, ulceratii si rani deschise.

Cauze:

Eczema de staza se produce atunci cand anumite vase de sange varicoase determina retentia de lichid in partea inferioara a piciorului. Inflamatia produce presiune sub piele si impiedica irigarea corespunzatoare a tesutului cutanat.

Tratament:

In general, tratamentul dermatitelor si eczemelor se face cu acelasi tip de substante. Cele mai populare sunt corticosteroizii si antihistaminicele. In unele cazuri este nevoie si de administrarea imunomodulatorilor care au un efect specific asupra reactiilor sistemului imunitar. Cu exceptia eczemei de staza, care nu raspunde la acest tip de tratament (folosirea benzilor elastice si interventiile chirurgicale sunt cele mai eficiente strategii), manifestarile celorlalte pot fi combatute de substantele mentionate mai sus. Nu se recomanda tratamentul dupa ureche pentru ca utilizarea neinteleapta a corticosteroizilor duce la suprainfectii, iritatii si alergii care se suprapun peste afectiunea deja existenta, inrautatind-o.

Foto: wikimedia commons/ Rusty T. Miller 

Leave A Comment...

*