4 tipuri de vampiri energetici de care trebuie sa te feresti

Nu-i asa ca ai si tu un prieten, sau chiar mai multi, care te oboseste ingrozitor, desi nu stii exact de ce? Nu-i asa ca dupa ce pleci de la intalnirea cu ea/el te simti mai epuizata decat dupa o zi de munca?

Psihologii cunosc motivul exact din cauza caruia se intampla toate aceste lucruri. Este vorba despre “abilitatea” nefasta a amicului tau de a se transforma intr-un vampir “emotional”, sau, cum se mai spune in cultura populara: un vampir energetic.

In noua sa carte “The Emotional Vampire”, psihologul clinician Albert J. Bernstein vorbeste despre categoria de persoane descrisa mai sus.

Modista.ro a rasfoit volumul si iti prezinta 4 tipuri de vampiri emotionali de care trebuie sa te feresti pentru a-ti pastra sanatatea mintala.

Maniacii controlului

Sunt mereu imbracati impecabil si sunt ridicol de organizati. Cu ei nu exista o decizie usor de luat si nici spontaneitate. Totul trebuie cantarit cu mare grija si, odata hotarat un lucru, nu mai exista cale de intoarcere. Vampirii de acest tip vor face legatura dintre tine si ei mai degraba o corvoada decat o placere. Vor gasi nod in papura, vor vrea sa fie mereu liderii si te vor face sa te simti foarte prost daca gresesti. Ca sa te protejezi de ei fara sa rupi relatia, explica-le intotdeauna ce te deranjeaza si incearca sa faci lucrurile cat se poate de limpezi, pentru ca ei sa priceapa.

Vampirii paranoici

Acesti oameni se supara foarte repede, sunt ranchiunosi si interpreteaza totul. Daca ii spui unui paranoic ca iti place geaca lui de piele, va intelege ca nu iti plac pantalonii. Daca li se intampla ceva, vor lua evenimentul ca pe o dovada ca lumea are ceva impotriva lor. Vampirul paranoic te va suge de vlaga prin criticile vitriolice adresate tuturor. Mai mult, el nu stie sa ierte si te va uri daca i-ai gresit. Protejeaza-te de ei fiind sincera pana la capat. Nu ii minti si nu ii duce cu presul. Poarta-te cu ei cum se poarta ei cu tine si nu ii lasa sa te atraga in obsesia lor paranoida.

Vampirii petrecareti

Sunt acei oameni care dau startul petrecerii, beau mereu prea mult, dar au si carisma necesara pentru a-i face pe altii sa se invarta in jurul lor ca fluturii in jurul focului. Acesti vampiri te vor stoarce de energie determinandu-te prin siretlicuri sa faci lucruri pe care nu vrei, de fapt, sa le faci: sa dai o petrecere, sa iti vizitezi fostul prieten etc. Sunt rautaciosi prin excelenta si iresponsabili. Vor trai pe spinarea ta si vor disparea la prima ocazie. Protejeaza-te de ei folosindu-i ca pe niste obiecte de enertainment si nimic mai mult.

Vampirii egocentrici

Sunt oamenii care au foarte mult succes in viata, si vor sa se asigure ca si tu stii asta. Iti vor fura toata energia prin comportamentul lor extrem de nepasator si egoist. Daca discutia nu se refera la ei, sau nu le aduce vreo magulire, nu vor fi interesati de ea. Stiu sa arate empatie numai atunci cand urmaresc un interes. Sunt oameni care sunt motivati numai de propriul-interes si nu prea au constiinta, asa ca fereste-te de ei. Fa o intelegere cu ei in care sa stabilesti foarte vehement termenii si conditiile. Nu lua nimic din ceea ce spun in serios, mai ales promisiunile sau declaratile emfatice. Ai de-a face cu niste creaturi extrem de perverse. 

Leave A Comment...

*